26 Nisan 2024, Cuma
Üye Giriş Paneli
Kullanıcı Adı
Şifre
KONU LİSTESİ

Sistit (idrar kesesi iltihabı)

Belirtiler
Sık ve acil olarak idrara çıkma;
ldarara çıkarken yanma;
Karnın alt kısmında baskı-,
İdrarda kan;
Kötü kokan idrar.

Bu enfeksiyon cinsel ilişki neticesinde olu­şur ve ekseriyetle de "balayı sistiti" denir, cin­sel ilişki sırasında bakteriler üretradan idrar se­sine girer. Keseye girince bakteriler çoğalmaya başlar.
Genellikle vücut bu bakterilerden idrara çı­karak kurtulur fakat kurtulamadığı zaman sis­tit veya idrar kesesi iltihabı oluşur.
20 ila 50 yaş arasındaki kadınlar bu iltihap­lanmaya en çok tutulan kadınlardır. Fakat genç kızlarda da lat idrar yolu iltihabı görülebilir. Çünkü devamlı bakteri kaynağı olan anüs böl­gesi kadınlarda uretraya çok yakındır. Sistit olaylarının %90`ı E. Coliden kaynaklanır. Bu da rektal bölgede bulunan bir bakteridir. 50 yaşın altındaki erkeklerden idrar yolları anormalliği olmayanlar nadiren idrar yolları enfeksiyonu olurlar.

Teşhis
Eğer sizde sistit belirtileri varsa, doktorunuz idrarınızı özel bir şekilde alarak tahlil ettirecek­tir. Bu yöntemde, öncelikle vajinal bölgenizi ya da penisinizin ucunu dezenfektan bir maddey­le temizlemeniz gerekir, sonra üretrayı temiz­lemek için, tuvalette bir miktar idrar yaparsınız ve idrarın son bölümü, tahlil için, steril bir kap­ta toplanır (orta idrar örneği). Eğer idrar tahlili anormal bir bakteri artışı gösterirse, tedavinin düzenlenmesi için, hangi tip bakteri olduğunu anlamak üzere, idrar kültürü yapılır.
(Not: Ağrı veya herhangi bir rahatsızlık ol­maksızın idrarda kan bulunması, yalnızca bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmaz; böb­rek taşları ya da böbrek veya mesane kanseri de düşünülmelidir.)

Sistit Ne Derece Ciddidir?
Çok rahatsız edici olmasına rağmen sistit çok ciddi bir hastalık değildir. Bazı hafif vakalar tedavisiz geçer. Ancak böbreklere yakın oldu­ğu için doktorunuz iltihaplanması halinde idrar kültürü alıp, test yapacak ve iltihabın tama­men geçtiğinden emin olmak isteyecektir.

Tedavi
Sistit, genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibi­yotik kullanarak tedavi edilir.
Birçok doktor, bu tedavinin enfeksiyonu or­tadan kaldırmaya yeteceğini düşünür .İlaca başladıktan 24-48 saat sonra, şikayetler genel­likle kaybolur.
6 ay içinde 2`den fazla enfeksiyon geçirmiş kişilerde, koruyucu tedavi olarak düşük doz antibiyotik kullanmak gerekebilir. Mesane ilti­habına eğilimli bazı kadınlarda ise her cinsel ilişkiden sonra düşük doz antibiyotik kullanımı yararlı olabilir.


Not:Burada yer alan yazılar bilgilendirme amaçlıdır, İlaç önerisi ve tedaviler için lütfen doktorunuza başvurunuz..